TARİHÇE

Arguvan Ä°lçesi; Malatya iline 70 km mesafede bir asfalt yolla baÄŸlıdır. Kuzeyinde Sivas’ın DivriÄŸi Ä°lçesi sınırı, batısında Hekimhan, güneybatısında Yazıhan, doÄŸusunda Elazığ sınırı bulunur. DoÄŸu Anadolu Bölgesi’nde Malatya Ä°line baÄŸlı bir ilçe olan Arguvan, doÄŸu ve kuzeydoÄŸuda Arapgir, batıda Hekimhan, kuzeyde Sivas ile DivriÄŸi ilçesi, güneyde Malatya Yazıhan Ä°lçesi ve Elazığ(Fırat Nehri- Karakaya Baraj Gölü)ile çevrilidir. Ä°lçe toprakları daÄŸlık ve engebeli bir arazi yapısına sahiptir. Büyük bir bölümü Sivas’ta bulunan Yama Dağı’nın uzantıları ilçe topraklarını engebelendirmektedir. Arguvan Ä°lçe merkezi yerleÅŸim alanı heyelandan dolayı birkaç defa yer deÄŸiÅŸtirmiÅŸtir.

Ä°lçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. YetiÅŸtirilen baÅŸlıca tarım ürünleri buÄŸday, arpa, baklagillerdir. Yörede  Arguvan/Narmikan Kavunu adıyla yetiÅŸtirilen susuz kavunu meÅŸhurdur. Ä°lçenin ekonomisinde en büyük önemi meyvecilikte kayısı ve elma yetiÅŸtiriciliÄŸi taşımaktadır. DaÄŸlardaki yaylalarda hayvancılık yapılmaktadır.

Osmanlı döneminde Tahir Bucağı adı ile Arapgir’e baÄŸlı olan Arguvan, sonradan ilçe olarak Diyarbakır’a baÄŸlanmış 1873 yılında da Tahir adıyla Keban’a baÄŸlı bir nahiye haline getirilmiÅŸtir. Cumhuriyetin ilanıyla merkez ilçesi olarak Malatya’ya baÄŸlanmış, 1954 yılında Tahir nahiyesi merkez olmak üzere, Arguvan ismi ile Malatya iline baÄŸlı bir ilçe konumuna getirilmiÅŸtir.

Orta Asya’da Argunlar isminde bir Türk Kavmi bulunmaktadır. Arguvan halkı bu kavimden ayrılmış ve Anadolu’ya gelen ilk Türk kavmidir. Argun ismi deÄŸiÅŸikliÄŸe uÄŸrayarak Arguvan olmuÅŸtur.

On üç ilde BüyükÅŸehir Belediyesi ve Yirmi Altı Ä°lçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair”baÅŸlığını taşıyan 6360 numara ve 12.11.2012 tarihli yasanın 1. Maddesi’nde “Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, KahramanmaraÅŸ, Mardin, MuÄŸla, TekirdaÄŸ, Trabzon, Åžanlıurfa ve Van illerinde, sınırları il mülki sınırları olmak üzere aynı adla büyükÅŸehir belediyesi kurulmuÅŸ ve bu illerin il belediyeleri büyükÅŸehir belediyesine dönüÅŸtürülmüÅŸtür.

Uzm. Antropolog/Etnoarkeolog Hüseyin ÅžAHÄ°N