HAKKINDA

Arguvan

Yüzölçümü: 1.037 km2

 

Ä°l Toplam Nüfusu : 812.580

 

Arguvan Toplam Nüfus : 6.869

 

Önceki Yıllara Ait Nüfus Bilgileri : 2018 - 2019 - 2020- 2021

 

 

Morhamam ve Karahüyük köylerindeki höyüklerden ve Karababa harabelerinden elde edilen bulgulara göre ilçe merkezindeki yerleÅŸimin tarihi eski çaÄŸlara dayanmaktadır.

 

4. yüzyıldan itibaren Bizans kaynaklarında Argaous adıyla görülmektedir. 8. yüzyıla ait Arapça kaynaklarda Argaûn adı kaydedilmiÅŸtir. SözcüÄŸün her iki biçimi çoÄŸul halde olup "Arga'lar" veya "Argav'lar" anlamını ifade eder. 11. yüzyıla ait Ermenice vekayinamelerde ise Argawan adı kullanılır. Bilge Umar eski bir Anadolu dilinde *Argawana adının "gümüÅŸyeri" anlamına gelmesi ihtimali üzerinde durursa da bu görüÅŸün belgesel temeli zayıftır..

 

Osmanlı Devleti zamanında Tahir bucağı adı ile Arapgir'e baÄŸlı olan Arguvan, sonradan ilçe olarak Diyarbakır'a baÄŸlanmış daha sonra 1873'de tekrar Tahir adı ile Keban'a baÄŸlı bir nahiye haline getirilmiÅŸ, Cumhuriyetin Ä°lanıyla merkez ilçe olarak Malatya'ya baÄŸlanmış, 1954 yılında Tahir nahiyesi merkez olmak üzere Arguvan adı ile Malatya iline baÄŸlı bir ilçe haline getirilmiÅŸtir.

 

îl Merkezine 64 km. uzaklıktadır. DoÄŸuda Arapgir, batıda Hekimhan, kuzeyde Sivas ile DivriÄŸ ilçesi, güneyde Malatya merkez ilçe ile Elazığ topraklarıyla çevrilmiÅŸtir. Ä°lçenin yüzölçümü 1.037 km2'dir. Ä°lçenin bir belediyesi, 49 mahellesi ve 73 mezrası vardır.

 

Arguvan ilçe merkezi devamlı yer kayması sebebiyle iki defa deÄŸiÅŸmiÅŸtir. Yeni yerleÅŸim yeri, eskisinin 2 km. kuzeyinde yer almaktadır. Yüzey ÅŸekilleri açısından genellikle engebeli olup, kuzeyi daÄŸlık güneyi ise plato özelliÄŸi taşımaktadır. DoÄŸu Anadolu Bölgesi'nin iklim özelliklerini gösterir. Yazları çok sıcak ve kurak, kışları çok soÄŸuk ve yağışlı geçmektedir. Yöre halkı tarım üretimi olarak meyvecilik, hububat ve baklagiller ile meÅŸgul olmaktadır. Okuma yazma oranı % 95-98 arası seyretmektedir, ilçenin kırsal kesimlerinde arazinin azlığı ve genelde susuz oluÅŸu sebebiyle geçimini saÄŸlayamayan halk, istikbâli okumada aramıştır. Bu sebeple okuma - yazma oranı yüksektir.

 

ilçede tarihi eser bulunmamakla beraber arkolojik alan bulunmakta bunlar ise Ä°sa köy, Karahöyük ve Tarlacık HöyüÄŸüdür.

 

Tarih : Ä°lçenin ne zaman ve kimler tarafından kurulduÄŸu bilinmemekle birlikte, Anadolu'ya ilk Türk göçlerinin baÅŸladığı zamanlarda buraya da insanların yerleÅŸtiÄŸi söylenebilir.

 

Gezilebilecek Yerler : Ä°lçe merkezine 10 km uzaklıktaki Kızık mahallesinde bulunan Balıklı göl, yine ilçeye 10 km mesafedeki Bemera Çayı'nın geçtiÄŸi yeÅŸilliklerle dolu vadi, ilçenin 3 km uzağında Dolaylı Mahallesinde Büyük baÄŸ adındaki kaynak ile Koyuncu mahallesindeki DeliklitaÅŸ, Karababa( Mamahar) Harabeleri, Morhamam, Ä°saköy, Karahöyük ,Tarlacık(Ektir), Yukarı Sülmenli, Yeniköy Ä°bicek mevkisindeki höyükler, Arguvan ÇavuÅŸtepesi Arkeolojik YerleÅŸim alanı, Yoncalı(Birik) Roma Dönemi TaÅŸ Köprü, Güngören (Kadabela) Kara Han ve AlhasuÅŸağı Mahallesi Kızılca Han’da gezilecek yerlerden bazılarıdır.

 BaÄŸlı Mahelleler : Eymir, Konakbaşı, Akören, Koçak, Yukarısülmenli, Kızık, ErmiÅŸli, Yürektaşı, Dolaylı, Armutlu, Doydum, Çevreli, Çakmak, Bahçelievler, Çayırlı, Narmikan, KuruttaÅŸ, TepebaÄŸ, Karahüyük, ÇavuÅŸ, Yeni, Kömürlük, Karababa, GökaÄŸaç, Çiftlik, Parçikan, GöçeruÅŸağı, Yamaç, Ä°saköy, Bozan, Tatkınık, Bahçeli, Tarlacık, Ä°çmece, AÅŸağısülmenli, Morhamam, Åžotik, Güveçli, Asmaca, KızıluÅŸağı, Kuyudere, Hakverdi, Asar, AlhasuÅŸağı, Yeniköy, Güngören, GümüÅŸlü, Gürge, Yoncalı Mahalleleri.

Sayfayı paylaş